Beurskleding

24.11.2021

Ik kon een lichte grijns op mijn gezicht niet onderdrukken. Een team van mannen en vrouwen die top tot teen gekleed waren in een strak beurstenue. De mannen in een donkere, beetje grijsblauwe combinatie en de vrouwen in een rok met blouse in dezelfde kleur.

Het lijkt iets van vroeger. Iets uit de tijd waarin auto's nog vrolijk rookten, Gorbatsjov de scepter zwaaide in Rusland en we regelmatig een Elfstedentocht schaatsten.

Ok ok, ik draaf een beetje door.

Maar beurskleding is iets wat je op de hedendaagse vakbeurzen toch echt veel minder ziet dan "vroeguhh". Is dat terecht?

Beurskleding – something from the past?

Om de vraag te beantwoorden of beurskleding zinvol is voor de standbemanning op (vak)beurzen moeten we onszelf afvragen wat de voors en tegens hiervan zijn. Waarbij ik onder beurskleding versta dat alle mensen op de stand, de standbemanning, dezelfde kleding dragen. Iets wat kan variëren van alleen dezelfde blouse/overhemd, tot een compleet beurstenue incl. broek of rok en jasje.

  De voordelen van beurskleding

  Ik zet de voordelen van beurskleding even voor je op een rij:

  • Herkenbaarheid. Doordat iedereen dezelfde kleding draagt is de standbemanning duidelijk herkenbaar en weten beursbezoekers meteen wie ze kunnen aanspreken.
  • Uniformiteit en uitstraling. Omdat iedereen dezelfde kleding draagt worden ze als het ware een verlengstuk van de beursstand. Uiteraard zorg je ervoor dat de kleding qua stijl en kleuren hierbij goed aansluit.
  • Team gevoel. Iedereen dezelfde beurskleding zorgt ook voor een gevoel van verbondenheid. Voor een standbemanning die samen een klus te klaren heeft.
  • Professionaliteit. Als jij als standhouder hebt nagedacht over, en geïnvesteerd hebt in beurskleding maakt dit een professionele indruk op beursbezoekers.
  • Gemak voor de standbemanning. Kleding op officiële gelegenheden, en daar rekening ik een beursdeelname ook toe, zorgt bij velen van ons voor keuzestress en onzekerheid. Wat moet ik aan? Beurskleding maakt hieraan een einde.

  Nadelen van beurskleding

  Nadelen kleven er natuurlijk ook aan beurskleding.

  • Minder ruimte voor het individu. Kleding is een verlengstuk van persoonlijkheid die laat zien wie je bent en waar je voor staat. Met beurskleding doe je deze persoonlijkheid als bedrijf deels teniet. Jammer, want mensen doen nog altijd zaken met mensen, en niet met bedrijven.
  • Minder persoonlijk/afstandelijk. Dit sluit een beetje aan op het vorige punt. Beurskleding maakt personen iets minder persoonlijk. En juist persoonlijkheid en persoonlijk contact is de een van de succesfactoren van deelnemen aan beurzen.
  • Kostenverhogend. Beurskleding, zeker als deze speciaal in opdracht van de standhouder wordt gemaakt, denk bijvoorbeeld aan logo's en/of speciale kleuren, is meestal niet goedkoop. Het verhoogt je budget voor beursdeelname.
  • Drempelverhogend? Bezoekers kunnen een hogere drempel ervaren om iemand in een "beursuniform" aan te spreken.

  Alternatieven voor beurskleding

  Naast voordelen kleven er dus ook best nadelen aan beurskleding. Of de voordelen nog opwegen tegen de nadelen kun je het beste zelf afwegen.

  Een van de voordelen van beurskleding is dat de mensen op de stand (standbemanning) direct herkenbaar zijn als iemand van het exposerende bedrijf. Ik vind dat absoluut noodzakelijk. Niets is vervelender als een bezoeker die op een (drukke) stand op zoek moet naar iemand die "bij de stand hoort".

  Echter kun je dit ook heel goed oplossen met een duidelijk zichtbare badge waarop, eveneens goed leesbaar, de naam van de persoon staat. Met zo'n badge, passend bij de stijl en het ontwerp van de beursstand, zijn de mensen op stand ook zonder beurskleding goed herkenbaar. Daarmee heb je een van de nadelen van het niet dragen van beurskleding ondervangen.

  Kies je toch voor beurskleding, bedenk dan hoever je daar in wilt gaan. Door allemaal dezelfde blouse of overhemd te dragen, blijft er bijvoorbeeld nog wel ruimte bestaan voor verdere, individuele kledingkeuzes. Met de genoemde voordelen en nadelen.

  Wat ik ook vaak heb gezien is een standbemanning waarvan de mannen allemaal dezelfde stropdas dragen. Stropdassen zijn inmiddels echter behoorlijk passé. Wat mij betreft volledig terecht, want ik vind een stropdas de meest nutteloze mode accessoire ever (maar voel je vrij om daar een andere mening over te hebben;)

  Of voor jouw standbemanning beurskleding een goede keuze is, en zo ja in welke vorm, is iets wat jij het beste kunt bepalen. Als je daarbij rekening houdt met bovenstaande voordelen en nadelen dan komt het zeker goed. Succes!

  Boek Beursmarketing Michel Rijnberg

  Michel Rijnberg - ISYFAIR
  Beursmarketing - en standbouwspecialist, auteur van "Scoren met je beursdeelname"

  Wil je meer weten, vrijblijvend advies of een gratis 3D design aanvragen voor jouw volgende beursdeelname? Laat je gegevens hieronder achter en wij nemen snel contact met je op!