Typen beursstands

Typen beursstands; Tussenstand, Hoekstand, Kopstand of Eilandstand – wat zijn de verschillen, de voordelen en de nadelen van elk type stand?

In onze isy® DESIGN SELECTOR selecteer je snel de beste standdesigns voor jouw volgende beursdeelname. Daarbij selecteer je op o.a. op het “type stand” en standruimte.

Er zijn vier typen beursstands. Of nee, eigenlijk zes, waarbij twee daarvan niet zo vaak voorkomen.

Hier het overzicht van alle stand typen:

  1. Tussenstand
  2. Hoekstand
  3. Kopstand
  4. Eilandstand
  5. Doorloopstand
  6. Etagestand of verdiepingsstand

Welk type standruimte je huurt of kunt huren, hangt in de eerste plaats af van het aantal vierkante meters dat je van plan bent te huren bij de beursorganisatie.

Tussenstands zijn bijna altijd de kleinste stands qua vierkante meters, terwijl Eilandstands de grootste zijn.

Hoekstands en Kopstands zitten daar tussenin. Als je bijvoorbeeld een standruimte van 24 vierkante meter wilt huren (8x3 meter of 6x4 meter) dan kun je een Eilandstand dus wel vergeten. Eilandstands zijn bijna altijd groter dan 60 vierkante meter. Een Kopstand of een Hoekstand van 24 vierkante meter is echter misschien wel mogelijk.

Tussenstand, Hoekstand, Kopstand of Eilandstand?

Soorten beursstands tussenstand
Soorten beursstands hoekstand
soorten beursstands kopstand
Soorten beursstands eilandstand

Wat zijn de kenmerken en de voor- en nadelen van elk type stand?

Tussenstand

Tussenstands zijn op veel beurzen de meest voorkomende type stands. Tussenstands zijn alleen aan de voorzijde open. Bezoekers passeren je stand dus maar aan een kant. Als standhouder heb je dan zowel links als rechts “buren” met een stand die aan die van jou grenst.

De voordelen en nadelen van een Tussenstand

+ grote beschikbaarheid

+ Veel (wand) ruimte voor graphics en communicatie

+ relatief betaalbaar

- minder exposure

- hoogdrempelig

- Lastiger om hiervoor een onderscheidend stand design te maken

Hoekstand

Een Hoekstand is aan twee kanten open. Aan twee zijden van de stand loopt dus een gangpad waar bezoekers lopen. Je stand is van twee kanten zichtbaar.

De voordelen en nadelen van een Hoekstand

+ Veel exposure

+ laagdrempelig

+ Veel ruimte voor graphics en communicatie

+ Veel mogelijkheden voor creatieve stand designs

- Hoekstands zijn minder beschikbaar, zeker bij het afnemen van een beperkt aantal vierkante meters

Kopstand

Een Kopstand is aan drie kanten open. Alleen de achterkant van je stand is dicht. Bezoekers lopen zowel aan de voorkant, als ook aan de linker- en rechterkant langs je stand.

De voordelen en nadelen van een Kopstand

+ Veel exposure

+ laagdrempelig

+/- Iets minder ruimte voor graphics en communicatie (t.o.v. Hoekstands)

+ Veel mogelijkheden voor creatieve stand designs

- Voor Kopstands moet je vaak veel vierkante meters worden afnemen, het zijn bijna altijd de grotere standruimten.

Eilandstand

Een eilandstand is aan alle vier zijden open. Bezoekers lopen dus aan alle kanten – rondom- langs je stand.

De voordelen en nadelen van een Eilandstand

+ veel exposure

+ laagdrempelig

+ veel mogelijkheden voor creatieve stand designs

- Weinig ruimte voor graphics en communicatie

- Minder overzichtelijk, Eilandstands vergen een specifieke aanpak van de standbemanning

Eilandstands zijn groot, je moet dus veel vierkante meters afnemen (=hoog budget). Om deze reden worden Eilandstands vaak afgenomen door de marktleiders en de grote bedrijven binnen de branche.

Eigenlijk bestaan er nog twee typen stands die ik voor de volledigheid ook nog even noem:

Doorloopstand

Dit type stand komt maar weinig voor. Bij een Doorloopstand loopt het gangpad van de beurshal eigenlijk door de stand. Aan beiden kanten van het gangpad bevindt zich dan een deel van je stand.

Etagestand of Verdiepingstand

Zoals de naam al zegt heb je bij een Etagestand of Verdiepingsstand de beschikking over een extra verdieping, bereikbaar via een trap. Hiermee vergroot je het aantal effectieve aantal meters stand oppervlakte. Etagestands zijn wel behoorlijk kostbaar door de constructie.

Mijn advies bij het huren van een kleine stand of standruimte

Als je gaat deelnemen aan een beurs met een wat kleinere beursstand, laten we zeggen tot 20 vierkante meter, dan zul je zien dat veel van dit soort stands Tussenstands zijn. Dus stands die in een rij naast elkaar staan. Op zich geen probleem, want met het juiste standdesign kun je ook met een Tussenstand een attractieve en communicatieve stand laten bouwen.

Toch zou ik altijd proberen een Hoekstand te krijgen i.p.v. een Tussenstand. Omdat Hoekstands aan twee kanten open en “benaderbaar” zijn, vallen ze meer op en zijn ze langer in het zichtveld van de bezoekers. Omdat ze aan twee kanten open zijn, zijn Hoekstands ook laagdrempeliger. Je stapt als bezoeker, gemakkelijker de stand op.

Er zijn echter bijna altijd (veel) minder Hoekstands dan Tussenstands, wat het lastiger maakt een Hoekstand ruimte te bemachtigen. Zo vroeg mogelijk inschrijven en een plattegrond van de beurs vragen aan de organisator helpt daar zeker bij. Want de beste standruimten zijn natuurlijk altijd als eerste verhuurt. Soms kun je door iets meer meters te huren bij de beursorganisatie wél een Hoekstand bemachtigen. In dat geval zou ik dat zeker overwegen.

Als je veel vierkante meters wilt huren, is een Eilandstand altijd de beste keuze?

Een Eilandstand heeft van alle stand typen de meeste open zijden. Bezoekers zien dus vanaf alle kanten jouw stand. Maximale exposure dus. Is een Eilandstand daarom altijd de beste keuze?

Nee, ik denk dat je dat niet zo kan stellen. Daar waar ik een Hoekstand wel altijd beter vind dan een Tussenstand, is een Eilandstand niet per definitie beter dan een Kopstand. Bij een Eilandstand zijn er namelijk best een aantal zaken en afwegingen waar je rekening mee moet houden.

Aan alle zijden open voor bezoekers betekent ook dat je minder overzicht houdt over je stand. Bij een Eilandstand is het daarom raadzaam om ervoor te zorgen dan je aan elke kant van de stand iemand van je standbemanning team hebt staan.

Omdat je Eilandstand aan alle kanten open is, heb je, in vergelijking met bijvoorbeeld een Kopstand, ook minder “communicatiemeters” ter beschikking. De standbouw zal voor een groot deel in het midden van je stand plaatsvinden, want je wilt je Eilandstand rondom open en toegankelijk houden. Dit betekent dat je minder wandruimte ter beschikking hebt voor grote prints, teksten, je logo en andere graphics.

Weet je al wat voor stand type jij hebt op je volgende beurs? Gebruik dan onze isy® DESIGN SELECTOR om designs inclusief full-service prijzen te bekijken. Wil je advies over welke stand en stand type het beste is voor jouw merk, bedrijf of product? Neem dan contact op met mij of een van mijn collega’s, we delen dan graag alle kennis en ervaring met je.

Boek Beursmarketing Michel Rijnberg

Michel Rijnberg
Beursmarketing - en standbouwspecialist, auteur van "Scoren met je beursdeelname"