Gaan nu ook beursorganisatoren duurzame en herbruikbare standbouw pushen?

25.01.2023

CO2 , Stikstof, PFAS en allerlei andere enge beestjes die slecht zijn voor ons klimaat en het milieu zijn de afgelopen jaren zeer vaak onderwerp van discussie. In de politiek, maar ook in ons dagelijks leven, zowel zakelijk als privé.

Maar in hoeverre raakt dit eigenlijk de standbouw branche? Nou, standbouw is per definitie niet milieuvriendelijk. Zo, dat is er maar vast uit.

Beursstand FI Food Ingredients Paris

Modulaire stand op Food Ingredients in Parijs

Door dit besef zijn er steeds meer initiatieven vanuit de standbouwers om de hoeveelheid afval te verminderen. Om zo steeds duurzamer stands te bouwen.

Maar niet alleen de standbouwers zijn hier mee bezig. Ook exposanten zijn zich bewust van de “footprint” van hun beursdeelname. Ze eisen steeds vaker dat hun beursstands worden gebouwd van herbruikbare materialen. De mate van duurzaamheid en herbruikbaarheid maakt in veel gevallen zelfs deel uit van de beursstand briefing. De beursstand die wij - of collega standbouwers - voor ze bouwen moet passen binnen de duurzaamheids-richtlijnen van de opdrachtgever.

Bij zowel standbouwers als exposanten leeft dus de doelstelling om beursstands duurzamer en herbuikbaarder te bouwen. Maar hoe zit het eigenlijk met de beursorganisatoren?

Maar hoe zit het eigenlijk met de beursorganisatoren?

Bij zowel standbouwers als exposanten leeft dus de doelstelling om beursstands duurzamer en herbuikbaarder te bouwen. Maar hoe zit het eigenlijk met de beursorganisatoren?

Afgelopen december bouwden wij de laatste beursstand van het jaar op de Food Ingrediënts beurs, gehouden in de Expo Porte de Versailles in Parijs. Tijdens het doornemen van de reglementen voor deze beurs - de standaard procedure voor onze projectmanagers - viel ons op dat de organisatie van Food Ingredients heel duidelijk aanstuurt op duurzame en herbruikbare (standbouw) materialen. Dit is wat er letterlijk in de reglementen stond:

As part of our efforts to run sustainable and socially responsible events that have a limited impact on the environment, We want to partner with all our exhibitors to eliminate disposable stands and reduce the environmental impact.

We're helping all our exhibitors to eliminate disposable stands and replace them with better-quality, environmentally friendly alternatives built with reusable materials which can be repurposed for future events.

Afbeelding beursorganisator

En dat het niet alleen bleef bij een vermelding in de reglementen, bleek ook na het indienen van de standontwerpen. Deze zijn noodzakelijk om goedkeuring te krijgen voor het bouwen van de beursstand. We werden namelijk gevraagd om te verklaren welke materialen wij precies gebruiken voor onze standbouw, en wat het percentage “herbruikbaarheid” van deze materialen is.

Het lijkt er dus op dat nu ook beursorganisatoren gaan aansturen op het gebruik van duurzame, herbruikbare stands en standmaterialen. En als deze trend zich doorzet zal dat het nodige effect hebben voor standbouwers en standbouw in het algemeen.

Standbouw kun je verdelen in 2 typen standbouw.

Standbouw kun je verdelen in 2 typen standbouw.

  1. Traditionele standbouw / houtbouw - hierbij worde de stand voornamelijk gebouwd met hout
  2. Modulaire standbouw - hierbij worden de stands voornamelijk gebouwd met aluminium frames

OK, dit is een beetje een zwart/wit verdeling – want er zijn ook verschillende tussenvormen mogelijk – maar in de basis klopt dit wel aardig.

Het is vooral de eerste categorie standbouw (houtbouw standbouw) waar ik de komende jaren de meeste veranderingen in verwacht. Want de herbruikbaarheid van de materialen gebruikt in “houtbouw” stands is veel kleiner dan bij modulaire standbouw. En daarnaast moeten die houten frames en panelen (die de basis vormen van houtbouw stands) ook nog eens worden geschuurd, geplamuurd en geverfd. Ook dat is niet erg duurzaam.

Samengevat wordt er meer afval geproduceerd bij traditionele houtbouw standbouw dan bij modulaire standbouw. En het is dan ook te verwachten dat juist deze vorm van standbouw steeds minder vaak te zien zal zijn op beurzen in de toekomst.

Is modulaire standbouw dan wel milieuvriendelijk?

Is modulaire standbouw dan wel milieuvriendelijk? Nee. Niet een vorm van standbouw is volledig milieuvriendelijk, ook modulaire standbouw niet. Maar de hoeveelheid afval is wél fors minder dan bij traditionele standbouw.
Hoe zit dit bij ISYFAIR exhibition stands?

Bij ISYFAIR exhibition stands bouwen we uitsluitend stands op basis van modulaire frames gemaakt van aluminium. Deze frames worden tientallen, soms zelfs honderden keren gebruikt.

Voor de bedrukking gebruiken we voornamelijk bedrukte doeken. Ook deze doeken kunnen perfect hergebruikt worden. Al moet ik er eerlijk bij zeggen dat deze in de praktijk soms ook wel na de beurs worden weggegooid. Simpelweg omdat de klant (exposant) deze niet meer wil hergebruiken. Het kán wel, maar het gebeurt niet altijd.

Ik zou nog verder kunnen gaan door te benoemen dat modulaire stands (veel) minder wegen en minder volume hebben dan houtbouw stands. Waardoor ze met kleinere en lichtere auto’s en vrachtwagens vervoerd kunnen worden wat helpt bij het terugdringen van de CO2 uitstoot. Maar ik besef best dat ik me hiermee op gevaarlijk terrein begeef. Voor ik het weet word ik beticht van greenwashing. Of, nog erger, krijg ik de toorn van Greta Thunberg over mij heen..

Conclusie

Het bouwen van duurzame en herbruikbare beursstands heeft de aandacht van zowel standbouwers als exposanten, en nu ook van de beursorganisatoren. Er zijn daarbij nog veel stappen te maken, maar de verwachting is dat beursstands steeds duurzamer zullen worden, zeker nu ook beursorganisatoren duurzame standbouw gaan voorschrijven aan hun exposanten.

Weten hoe we voor jou een attractieve én duurzame beursstand kunnen bouwen? Neem dan contact met ons op voor een oriënterend gesprek.

Boek Beursmarketing Michel Rijnberg

Michel Rijnberg - ISYFAIR
Beursmarketing - en standbouwspecialist, auteur van "Scoren met je beursdeelname"

Wil je meer weten, vrijblijvend advies of een gratis 3D design aanvragen voor jouw volgende beursdeelname? Laat je gegevens hieronder achter en wij nemen snel contact met je op!