LED video walls

LED Video Walls en videomarketing op je beursstand – hier moet je op letten

29.12.2020

We kijken bijna dagelijks naar filmpjes en andere videocontent. Op Instagram, Youtube, Facebook, maar ook in ons online dagblad. Video’s zijn attractief en hebben een hoog entertainment gehalte.

Maar hoe zit dat eigenlijk op beurzen?

Om in contact te komen met beursbezoekers moet je natuurlijk wel gezien worden. En bezoekers moeten je niet alleen zien, ze moeten ook door jouw beursstand geráákt worden.

Nou zijn er vele manieren om gezien te worden en om je boodschap effectief over te brengen. Eén ervan is door het gebruiken van z.g. LED Video Walls in je beursstand.

Het “Motion Attention Effect”

Beweging trekt aandacht. In de gedragspsychologie wordt dit wel beschreven als het Motion Attention Effect. En aandacht heb je nodig om jouw aanbod, product of je belangrijkste boodschap, jouw Key Exhibition Message, over te brengen.

LED Video Walls zijn hiervoor een perfecte tool. Videomarketing en bewegende content wint het binnen de marketing steeds vaker van marketing met alleen foto’s en statische beelden. En dat geldt ook voor je beursstand.

Op beurzen schreeuwt alles en iedereen om aandacht. Het is dan ook beslist lastig om de aandacht van bezoekers te krijgen én vast te houden. Alleen een logo of je product laten zien op je stand voldoet niet. En een beurstrategie die alleen bestaat uit proactieve verkopers die met een big smile folders aanbieden al evenmin.

Voor een succesvolle beurs is een attractieve stand, heldere communicatie en een goede Key Exhibition Message superbelangrijk. Bewegende (video) content kan daarin een grote rol spelen.

Het integreren van beeldschermen of LED Video Walls in je stand is in veel gevallen dan ook een uitstekend idee, zowel in kleine als in hele grote stands. Tenminste, als je rekening houdt met de belangrijkste Do’s en Don’ts van videocontent op je beursstand.

Maar laat ik eerst wat verder ingaan op de voordelen en op het waarom van videomarketing.

Waarom videomarketing op je beursstand?

Het Motion Attention Effect. Het brein van mensen ingesteld op beweging. Beweging betekent verandering of zelfs gevaar. Daarom zijn we meer alert bij “beweging” en bewegende content, dan bij statische content.

Onderscheiden. Met LED Video Walls kun je jouw beursstand makkelijker laten onderscheiden van andere beursstands.

• Ondersteuning van Sales. Videocontent kan je salesmensen helpen en ondersteunen in de gesprekken met bezoekers. Zo kan de verkoper bijvoorbeeld door te “swipen” op touchscreens of tablets (die in verbinding staan met een LED Video Walls), productinformatie, toepassingen, casestudies of reviews laten zien aan bezoekers.

• Bezoekers zijn langer op je stand. Door het aanbieden van videocontent verleng je de tijd die een bezoeker besteedt aan jouw beursstand. En hoe langer deze op je stand is, hoe meer kansen je hebt een relatie op te bouwen.

• Je blijft beter “hangen”. Ervan uitgaande dat je goede content laat zien maak je het bezoek van jouw klant prettiger en zorg je ervoor dat ze jouw product of merk langer herinneren.

• Videocontent als drempelverlager. Elke stand heeft een of meerdere drempelverlagers nodig. Elementen die twijfelende bezoekers over de streep trekken. Ik schrijf hier uitgebreid over in mijn boek Scoren met je beursdeelname. Ook Videocontent kan werken als drempelverlager. Mensen blijven staan om naar jouw content te kijken waardoor het gemakkelijker wordt contact te maken.

Content is King, ook op je beursstand. Maar wat voor content?

Afhankelijk van je beursdoelstellingen kies je voor verschillende vormen van video content:

• Entertainment – met mooie, grappige, emotionele of boeiende content laat je jouw bezoeker luisteren of glimlachen.

• Product video’s – laat zien wat je product of dienst voor je klant doet én betekent.
Waak daarbij voor “boring” technische en andere details waar niemand op zit te wachten. Laat vooral zien wat het effect is van je product. Not the features but the Benefits dus.

• Live presentaties. Heb je een spreker met een boeiend en interessant verhaal op je stand of elders op een locatie? Zorg er dan voor dat deze presentatie ook op jouw LED Video Wall te zien is. Mensen kijken naar mensen, perfect dus om met jouw stand de aandacht te trekken van langslopende bezoekers.

• Casestudies en testimonials. Hiermee wek je vertrouwen en autoriteit. Ze ondersteunen daarmee je salesmensen en het sales proces. Vraag je beste klanten om een video interview en aanbeveling.

• Bedrijfsfilms? Ook bedrijfsfilms kunnen natuurlijk. Stel jezelf wel de vraag of jouw bedrijfsfilm goed genoeg is om op je stand te gebruiken. Veel bedrijfsfilms zijn naar mijn ervaring namelijk behoorlijk saai... Misschien prima te gebruiken als “wachtverzachter” voor bezoekers die even moeten wachten in een ontvangstruimte, maar niet om de aandacht mee te trekken op beurzen.

Overwegingen voor het inzetten van videocontent op jouw beursstand

Als je overweegt video in te zetten op je stand, stel jezelf dan ook de volgende vragen:

1. Wat wil je bereiken met jouw videocontent, draagt het bij aan het behalen van je beursdoelstellingen?

2. In hoeverre past de aangeboden content bij je merk en imago?

3. Wat is de belangrijkste boodschap die je wilt overbrengen met je stand, jouw Key Exhibition Message? Draagt jouw videocontent daaraan bij?

4. Is de video alleen een aandachtstrekker, of filtert deze ook meteen de juiste mensen voor jouw bedrijf uit de bezoekers? Zorg er in het eerste geval voor dat de verkopers de juiste mensen weten te “filteren”.

De Do’s en Don’ts van video op je beursstand:

• Kort en krachtig. Zorg ervoor dat je video content kort is. Bezoekers gaan maar zelden minutenlang staan kijken naar jouw video. Kort en krachtig is het devies.

• Duidelijke Key Exhibition Messsage. Zorg voor een duidelijke boodschap. Wat wil je dat een bezoeker weet en onthoud als hij/zij jouw video heeft gezien? En wat wil je dat hij doet? Wat is jouw Key Exhibition Message?

• Ondertiteling (subtitles). Geluid bij de video is in de meeste gevallen een no-go. Gebruik daarom ondertiteling. Is je publiek internationaal? Gebruik dan ondertiteling in het Engels.

• Verleng de duur van je beurs. Gebruik delen van de video ook in préshow, en aftershow marketing. Gebruik de video bijvoorbeeld als teaser in Social Media en bij mailingen. Zowel voor, tijdens als na de beurs. Zo verleng je de duur en het effect van je beursdeelname.

• Verkopers laten filteren. Heb je een bijzonder opvallende, grappige, emotionele of attractieve video waardoor veel bezoekers blijven staan bij je beursstand? Perfect! Maar vergeet niet te filteren. Zijn de bezoekers alleen geïnteresseerd in je leuke video of zijn zo ook een potentiële klant? Met een of twee gerichte vragen weet je het.

• Storytelling. Als je een verhaal vertelt gebeurt er iets in je brein. Een verhaal is daarom makkelijker te onthouden dan een opsomming van vaak saaie feiten. Storytelling geeft informatie een diepere betekenis. Denk hierover na bij de productie van jouw beursstand video.

• CTA’s. Vertel de kijker met een call-to-action aan het einde van de video wat je graag wilt dat hij of zij doet. Een gesprek voeren met een van de verkopers bijvoorbeeld. Of een proefpakket, demo, sample of infopakket aanvragen.

• Incentives. Met een in je video aangeboden incentive verlaag je nog verder de drempel voor bezoekers om in actie te komen. Daarbij kun je denken aan korting, 1e maand gratis, gratis premium etc. etc.

• Go Big. Als je besluit om TV schermen of LED Video Walls te integreren in je stand om bezoekers aan te trekken en te informeren, kies dan voor zo groot mogelijk. Natuurlijk moet het formaat scherm of LED Video Wall passen bij je stand concept en je video, maar in principe geldt; hoe groter hoe beter.

• Geluid? Geluid in een video op je beursstand werkt meestal niet simpelweg omdat deze niet wordt gehoord. Tenzij je een complete geluidsinstallatie met grote speakers op je stand laat installeren. Maar je moet jezelf afvragen in hoeverre dat gewenst is omdat dit het voeren van gesprekken op je stand verstoort. Daarbij stellen beursorganisaties bijna altijd geluidslimieten om overlast voor bezoekers en andere standhouders te voorkomen. Maak voor je beurspresentatie dus een video die geen geluid nodig heeft en werk eventueel met ondertiteling.

• Het begin, midden en einde van je video? Bij het maken van een video kies je voor een bepaalde opbouw en verhaallijn. Daarmee heeft je video een begin, een midden en een einde. Zo schets je in het begin bijvoorbeeld het probleem, kom je in het middengedeelte van de video met jouw oplossing en vertel je in het einde wat de voordelen zijn van jouw oplossing.

• Het probleem met video op je beursstand is echter dat je nooit weet op welk moment de bezoeker “inschakelt”. Als jouw video bijvoorbeeld een minuut duurt, en de bezoeker begint te kijken na 30 seconden, snapt deze dan nog waar het over gaat? Zo niet dan is de kans groot dat deze snel weer doorloopt. Best lastig dus. Dit is ook een reden waarom video’s op stands kort moeten zijn. Bespreek dit met je videoproducer.

• Saaie bedrijfsvideo’s zonder boodschap. Die zie je helaas nogal vaak. Lange, slaapverwekkende video’s waarin vooral de CEO aan het woord is en het bedrijfspand en de bedrijfsauto’s uitgebreid en langdurig in beeld komen. En waarin een duidelijke boodschap ontbreekt. Niet doen dus.

Hoe wij je ondersteunen met video in je beursstand

Bij ISYFAIR gaan we graag verder dan alleen het bouwen van je beursstand. We adviseren je over de beste keuzes die we samen maken om jouw beursdoelstellingen te realiseren. Ook als het gaat om de beste toepassingen van videocontent, beeldschermen en LED Video Walls delen we onze ervaringen en expertise met je, en geven je een eerlijk advies.

Als het gaat om de praktische realisatie van video integratie in je stand bieden we je verschillende mogelijkheden:

• LED-beeldschermen 36-80 inch. Deze beeldschermen worden aan speciale beugels opgehangen aan de stand. De video content kun je afspelen vanaf bijvoorbeeld een USB-stick of vanaf een externe laptop. Deze optie is vooral bedoeld voor relatief kleine beeldschermen.

• Geïntegreerde LED Video Walls. Bij deze optie integreren we LED-panelen in het frame waarmee de (modulaire) stand is opgebouwd. Omdat deze panelen “eindeloos” aan elkaar gekoppeld kunnen worden is deze optie vooral bedoeld voor hele grote schermen of zelfs complete LED-wanden. Een LED-wand van 2 x 3,5 meter of nog groter is bijvoorbeeld geen enkel probleem.

Wij leveren onze beursstands zoveel mogelijk plug-and-play op. Zo zorgen we voor de hardware (TV screens en LED Video Walls) maar ook voor de technische installatie en het support tijdens de beurs.

Samen maken we van jouw beursdeelname een feestje én een succes. Neem contact op met een van onze standbouw specialisten voor meer informatie of een vrijblijvende prijsopgave.

Boek Beursmarketing Michel Rijnberg

Michel Rijnberg - ISYFAIR
Beursmarketing - en standbouwspecialist, auteur van "Scoren met je beursdeelname"