Een verhoogde vloer in je stand

Verhoogde vloer in je beursstand? De voordelen en nadelen op een rij

18.01.2021

In veel van onze beursstand ontwerpen is een z.g. verhoogde vloer (ook wel systeemvloer genaamd) opgenomen. Ik kreeg nogal eens de vraag in hoeverre zo’n verhoogde vloer nou wenselijk of noodzakelijk is in een stand.

Daarom zet ik in dit artikel de kenmerken én de voordelen en nadelen van zo’n verhoogde vloer op een rij voor je.

Soorten vloerbedekking

De vloer en vloerbedekking is een belangrijk onderdeel van je beursstand. Belangrijk vanuit praktisch oogpunt, maar vooral ook vanuit design oogpunt. De uitstraling van je vloerbedekking moet passen bij de uitstraling van je merk, je bedrijf en de gewenste stijl van je stand. Een mooie of lelijke vloer kan je beursstand maken of breken.

Bij ISYFAIR zijn we niet gebonden aan slechts een of enkele soorten vloerbedekking, maar kiezen we de vloerbedekking die het beste past bij jouw stand:

  • Tapijttegels
  • Tapijt op de rol
  • Laminaat of hout
  • PVC/vinyl
  • Bedrukte vloerbedekking

Bij deze vloerbedekkingen hebben we de keuze uit:

  1. De vloerbedekking direct op de beursvloer leggen
  2. De vloerbedekking op een verhoogde vloer leggen.
Standbouw met verhoogde vloer
Verhoogde vloer in beursstand
Stand met verhoogde vloer

Voordelen van een verhoogde vloer in je beursstand

Uitstraling: door de vloerbedekking te leggen op een verhoogde vloer krijgt je stand in de meeste gevallen een luxere en mooiere uitstraling.

Kabels en leidingen wegwerken: onder de verhoogde vloer kunnen elektriciteitskabels en aan- en afvoerbuizen van bijvoorbeeld de watervoorziening worden gelegd. Op sommige stand locaties kan het ook zo zijn dat er elektriciteitskabels van de beurshal in je stand liggen. Beschik je dan niet over een verhoogde vloer dan zit je met deze (meestal erg dikke) kabels in je stand opgescheept.

Altijd een strakke stand vloer: niet alle beurslocaties beschikken over een strakke en rechte beursvloer. Zou je op zo’n vloer direct de vloerbedekking leggen, dan is het eindresultaat meestal niet om over naar huis te schrijven. Sommige vloeren, zoals houten vloeren of laminaatvloeren, kunnen zelfs helemaal niet gelegd worden als de ondervloer niet mooi recht is.

Nadelen van een verhoogde vloer

Nadelen zijn er natuurlijk ook:

Kosten: dit zie ik als het belangrijkste nadeel van een beursstand met een verhoogde vloer. Het leggen van een verhoogde vloer is arbeidsintensief en vergt extra transportruimte voor onze standbouwers. Het leggen van een verhoogde vloer werkt daarom behoorlijk kosten verhogend. Heb je een krap budget? Dan kan het daarom een overweging zijn een stand te laten ontwerpen zonder zo’n vloer. Dat kabels dan niet altijd uit het zicht weggewerkt zijn moet je dan maar voor lief nemen.

Drempel?

Ik heb best vaak met klanten en standhouders gediscussieerd in hoeverre een verhoogde vloer niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk een drempel zou zijn voor bezoekers om de stand op te lopen. Het idee leeft bij sommigen dat zo’n verhoogde vloer de kans op contact verkleind, omdat zo’n vloer een soort van psychologische barrière vormt. Om die reden zou een verhoogde vloer op een stand ongewenst zijn.

Ik denk dat dit niet zo is.

Ik denk n.l. dat dit psychologische effect zó gering is dat de voordelen van een verhoogde vloer ruimschoots opwegen tegen dit nadeel, mocht dit er al zijn.

Rolstoel toegankelijkheid

Wel is het, zeker bij grotere beursstands, wenselijk en vaak ook door de beursorganisatie verplicht, om de stand ook voor rolstoelen toegankelijk te maken. In dat geval zorgen we voor een of enkele schuine kanten in de verhoogde vloer, waardoor rolstoelen gemakkelijk je stand op kunnen rijden.

De hoogte van een verhoogde vloer

Kiezen we voor een verhoogde vloer, dan leggen onze standbouwers eerst een “platform” of “geraamte” van aluminium en/of hout. Dit vormt zo de ondervloer waarop de vloerbedekking wordt gelegd. Omdat deze vloeren in hoogte verstelbaar zijn zorgen we voor een “waterpas’ eindresultaat, ongeacht de ondergrond. De hoogte van de verhoogde vloer varieert meestal tussen de 40-120mm.

Liggen er geen aanvoer- of afvoerbuizen in je stand? Dan kiezen we bijvoorbeeld voor een verhoogde vloer van 50 mm hoog. Dit is hoog genoeg om elektriciteitskabels netjes weg te werken en zo’n vloer past ook heel goed bij wat kleinere beursstands.

Komen er wel leidingen onder je stand vloer? Dan kiezen we voor een hogere vloer van bijvoorbeeld 80mm of 100mm.

Conclusie?

Heb je het budget ervoor én heb je dat (extra) budget ervoor over? Dan zou ik in de meeste gevallen voor een verhoogde vloer kiezen, zeker als er (stroom)kabels door je stand lopen.

Overleg met ons wat de beste oplossing is voor jouw stand, neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en advies.

Boek Beursmarketing Michel Rijnberg

Michel Rijnberg - ISYFAIR
Beursmarketing - en standbouwspecialist, auteur van "Scoren met je beursdeelname"